Dans og ballett  skoleår 2019 – 2020

 •  Dans og ballett

  Dans er lek og moro, hopp og sprett, høye ben og piruetter. Dans er langsomt og raskt, høyt og lavt og en viktig brikke i barns utvikling både med tanke på koordinasjon og motorikk. I kulturskolen har vi fokus på at barn skal kommunisere og uttrykke seg gjennom dans, oppleve mestring og glede sammen med hverandre.  Elevene ved kulturskolen har en forestilling i halvåret, og lærer både danser spesielt egnet til dette og kombinasjoner som kun brukes i timene. Alle barn og unge er velkomne til å danse med oss i kulturskolen!

  Barneballett 1 (nybegynnere)fra 5-6 år

  I barneballetten vil det være fokus på de grunnleggende elementene i klassisk ballett og på å danse masse sammen. Elevene vil gjennom timene få økt bevissthet om koordinasjon, balanse, rytme og dynamikk. I timene vil det også være rom for barnas egen kreative utfoldelse gjennom dans, og det å skape sammen med andre barn. Alle elever som meldes inn på ballett vil gå i denne gruppen først, såfremt de ikke har tidligere erfaring med ballett. Det er mulig å bli flyttet opp etter ferdighet og utvikling. Det skal være gøy å være med i barneballetten!

  Barneballett 2 (viderekomne)
  I barneballett 2 har vi enda mere fokus på ballettteknikk enn tidligere, og jobber med å lære ord og uttrykk brukt i ballett. Elevene vil jobbe mer med de forskjellige øvelsene og på det å lære og forstå hvordan kroppen jobber i ballett. Pusteteknikk, styrke og balanse er i fokus gjennom året. Denne gruppen er for elever som har gått på ballett i ett eller flere år og har noen kjennskap til ballettfaget.

   Klassisk ballett

  I klassisk ballett vil det være mer fokus på balletteknikk og utførelse. Elevene vil få en større forståelse av kroppen som instrument, – og i timene vil det være fokus på oppvarming ved barren, øvelser i senter og over gulv, samt hopp og dansekombinasjoner. Elevene vil lære å samarbeide med hverandre gjennom enkle kreative oppgaver og gjennom dansekombinasjoner. Samhold og utforskning vil være svært viktig i timene, så vel som på scenen.
   I klassisk ballett er det mer fokus på det danseriske uttrykket, men vi glemmer ikke dansegleden! Den er alltid med!

  Tåspiss
  Denne klassen er kun for de som har gått på ballett i flere år og som har styrke nok i ankler, legger og tær til å stå på tåspiss. Det er pedagog som bestemmer hvem som kommer inn i gruppen basert på kriterier fra danseforskning og ballettmiljøet. Grunnen til dette er at eleven(e) må ha god teknisk utførelse av ballett, være sterk nok til å bære seg selv på tå, og være disiplinert til å trene hver dag for å forebygge skader og bedre teknikken på tåspiss.

  Jazz 1 (nybegynnere) 8 år og oppover

  I jazz vil elevene få utfordret balanse, koordinasjon og uttrykk. I jazz er det fokus på trinnkombinasjoner i senter og over gulv, styrke og stil. Jazz er en dansestil som er i stadig utvikling, – og det finnes utallige avarter av jazz. Elevene vil være med å forme undervisningen og vil også få kreative oppgaver. Denne timen har fokus på danseglede og på styrken hvert menneske har i seg og passer best for elever over 8 år.

  Jazz 2 (viderekomne)

  Jazz 2 er for de elevene som i jazz 1 har vist god utvikling og teknisk forståelse. Elever flyttes som regel opp i jazz 2 etter et år i jazz 1. I jazz 2 jobbes det mye med teknikk og utfordrende trinnkombinasjoner. Jazz 2 er mer utfordrende og det forventes at elevene forstår uttrykk og ord bruk i dans. Elevene vil få kreative oppgaver, jobbe sammen og i mindre grupper samt lære å skape egne kombinasjoner.

  Hiphop 1 (nybegynnere)– 10 år og oppover

  I hiphop/street dance er det stort fokus på å styrke koordinasjon, styrke, fleksibilitet og ikke minst danseglede gjennom en rekke forskjellige øvelser. Hiphop/ street dance er en fusjon mellom stiler, noe som er svært vanlig i dansemiljøet for tiden. Elevene vil lære både grunnleggende hiphop-trinn så vel som isolasjoner, attitude og raske trinnkombinasjoner fra street dance. Denne dansetimen passer for elever fra 10 år og oppover.

  Hiphop 2 (viderekomne)
  Hiphop 2 er for de elevene som i hiphop 1 har vist god utvikling og teknisk forståelse. Elever flyttes som regel opp i hiphop 2 etter et år med hiphop 1. I hiphop 2 jobber vi enda mer med forståelsen av bounce, grounding og trinn. Ord og uttrykk innenfor stilen er det viktig å kunne, og det er også viktig at elevene viser utvikling og interesse for faget.

  Voksendans 20+
  I voksendans jobber vi med litt forskjellige stiler, som jazz, moderne dans og girly style. Det er ingen krav til tidligere erfaring, her følges alle tett opp og øvelser tilrettelegges etter behov. Vi jobber med koreografier til forskjellige typer musikk og vil øve på å uttrykke oss gjennom dans. For de som ønsker det, er det mulig å være med på danseforestillingen ila vårhalvåret.

  Bekledning:

  Alle elever må ha sort body med singlet-armer eller t-skjorte-armer. For gutter gjelder sort singlet/t-skjorte.
  For ballett gjelder hvit/rosa strømpebukse, ballettsko, body og skjørt (hvis ønskelig). For øvrige grupper gjelder tettsittende, godt bevegelige klær som man kan bevege seg i.

  Ballett og danseklær og utstyr kan bestilles hos:

  www.doda.no , www.dancewear.no ,  www.dancedirect.com. Det finnes også noe danseklær for de minste på HM.no og lignende.